Frygter flaskehalse: Virksomheder mangler arbejdskraft

Dansk Arbejdsgiverforening
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Arbejdsgivere går forgæves efter arbejdskraft, selv i brancher, der har været lukket ned under coronakrisen. Det viser en stribe nye tal. Arbejdsgiverforening kræver handling fra regeringen her og nu.

Af Carsten Steno, carsten@indblik.net 

Genåbningen af Danmark kan gå hen og blive så kraftig, at der hurtigt opstår mangel på arbejdskraft i en række private brancher og dermed flaskehalse på arbejdsmarkedet. Flaskehalse udløser ofte stigende lønninger og dermed inflation.

Flaskehalse er allerede en kendsgerning indenfor byggeriet, der har oplevet en kraftig vækst under coronakrisen. 

Men det kan ligeledes opstå i brancher som hotel og restauration, der ellers har været hårdt ramt. Også landbruget og inden for vidensservice, herunder IT, er der stor mangel på arbejdskraft. 

Det viser en række nye tal, som kommet frem i de senere dage.

Derfor kræver Dansk Arbejdsgiverforening (DA) nu hurtig politisk handling.

Erik Simonsen, arbejdsmarkedschef i Dansk Arbejdsgiverforening, (DA) peger overfor Indblik på, at der allerede nu er brancher med klar mangel på arbejdskraft.

Han henviser til nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som viser, at der i marts var 74.700 forgæves rekrutteringer mod 47.300 i december. 

Halvdelen af disse jobs er blevet besat med personer, der ikke har alle de fornødne kompetencer. Den anden halvdel af disse job er forblevet ubesat. Antallet af forgæves rekrutteringer er nu på højde med niveauet før coronakrisen.

Det er især i den private sektor, der er mangel på arbejdskraft. 

Virksomheder, der har søgt en mekaniker, har i 37 pct. af alle jobopslag gået forgæves efter arbejdskraft. Virksomheder, der søger specialarbejdere indenfor bl.a. byggeri har ikke fundet den rette arbejdskraft til halvdelen af alle de stillinger, de har slået op.

Også i det offentlige er der visse steder mangel på arbejdskraft. Det gælder bl.a. sosu-assistenter. 

Erik Simonsen mener, at der er flere steder, hvor regeringen straks kan sætte ind.

Det første gælder den høje dimittendsats på over 15.000 kr. om måneden, som får især højtuddannede nye akademikere til at vente med at søge job bredt på arbejdsmarkedet.

Dernæst kan man i højere grad anvise  almindelige jobs til unge, der ikke har fået en uddannelse og ikke er så bogligt interesserede ,i stedet for at insistere på, at de skal tilbage på skolebænken.

Desuden kan man gøre det lettere at importere udenlandsk arbejdskraft – det er blevet mere besværligt under coronakrisen.

Manglen på arbejdskraft illustreres også af, at der nu kommer stadig flere på førtidspension. Der kom således 24.400 nye førtidspensionister til i Danmark i 2020. Det er den største tilgang i over ti år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Førtidspension bliver givet af det offentlige til personer mellem 18 og 69 år, som er helt eller delvist uarbejdsdygtige af helbredsmæssige eller sociale årsager.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er også bekymret det stigende antal forgæves rekrutteringer. 

– Det bekræfter, at vi kan være på vej ind i et kraftigt opsving, drevet af de brancher, som har været kolde under coronakrisen, eksempelvis oplevelsesindustrien, siger Jeppe Juul Borre til Indblik.

De mange forgæves rekrutteringer er et landsdækkende fænomen, men er især udtalt  på Sjælland og i Hovedstaden.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?

Subscribe

* indicates required

.

Vi opbevare din data sikkert, og du kan til hver en tid melde nyhedsbrevet fra igen

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.