Professor: Så hård en straf risikerer Støjberg i rigsretssagen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Inger Støjberg kan risikere at få op til 2 års fængsel, lyder det fra juraprofessor. 

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Tirsdag blev det afgjort, at Inger Støjberg ikke risikerer at modtage en længere straf for at have talt usandt til Folketinget i forbindelse med instrukskommissionen. 

Alligevel kan Støjberg dog stadig risikere en hård straf, hvis hun dømmes skyldig i at have overtrådt ministeransvarlighedsloven.

Det skriver DR

Jørgen Albæk Jensen, der er professor i jura, svarer på spørgsmål om sagen i en artikel på DR.

Til spørgsmålet om hvad der ville ske, hvis Støjberg blev dømt skyldig, svarer professoren således: 

– Straffen for at overtræde ministeransvarlighedsloven er bøde eller fængsel i op til 2 år. Det sandsynlige i denne sag vil være en bøde eller en kortere fængselsstraf – hvis hun altså kendes skyldig.

Bliver Støjberg dømt skyldig, kunne det synes at rejse en masse spørgsmål, om hvorvidt hun stadig er egnet til at sidde i Folketinget. 

Jørgen Albæk Jensen fortæller, at det er Folketingets beslutning at vurdere, om Støjberg fortsat skal hjælpe til med at styre landet, hvis hun bliver dømt. 

– Det afgør Folketinget selv efter grundlovens § 30 og 33. Man kan ikke være medlem af Folketinget, hvis man er dømt for en handling, der gør en uværdig i almindeligt omdømme – men det er Folketinget der beslutter, om dette er tilfældet, siger han.

Inger Støjberg er helt konkret tiltalt for at have gennemført den ulovlige instruks samt bragt vildledende informationer. 

I alt består rigsretten af 30 medlemmer. 15 af dem er højesteretsdommere og den anden halvdel består af personer, som Folketinget har valgt. 

Selve retssagen starter 2. september i år og har sidste retsmøde den 30. november. 

Retssagen vil i alt bestå af 38 retsmøder.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?

Subscribe

* indicates required

.

Vi opbevare din data sikkert, og du kan til hver en tid melde nyhedsbrevet fra igen

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.