Selvfølgelig handler det om politik

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

[vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”9281″ img_size=”1020×436″][vc_column_text]

Selvfølgelig handler det om politik

Der er en forfærdelig aktuel trend, hvor folk lader, som om der findes upolitisk politik. Dette er i bedste fald misforstået, i værste fald falsk tale.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
På venstrefløjen var det for 50 år siden populært at udråbe, at ”alt er politik”. I moderne identitetspolitik lader det til, at tilgangen er den modsatte, men det virker stadig. Mest oplagt har landsholdet m.fl. påstået, at knæfaldet (bogstavelig talt) for Black Lives Matter i den sidste uges tid var upolitisk:
”Jeg hører, at det handler om politik, og det gør det ikke,” siger landstræner Kasper Hjulmand og får støtte af anfører Simon Kjær: ”Det er ikke et politisk spørgsmål for os …” sagde de til TV 2.
Jeg vil ikke kloge mig på fodboldspillernes private holdning, men tør godt konstatere, hvilken identitetspolitisk melodi de spiller med på. Det her handler ikke om politik, siger de. Black Lives Matter er åbenbart ikke en politisk organisation. At den værdipolitiske højrefløj og venstrefløj er inderligt uenige, rokker heller ikke ved troen på det upolitiske.
Omtrent samtidig blev Feminas redaktør interviewet i landets mest woke fagblad, Journalisten, om hendes medies støtte til en ny lov om voldtægt.
”Vi har talt om, at vi ved godt, at denne her sag er politiseret, men vi ser ikke på det som et spørgsmål om politik. (…) For det går ud over politiske skel, hvorvidt man har retten til sin egen krop,” siger Isabella Hindkjær.
Konceptet er den samme; det er at føre politisk kamp samtidig med at benægte at føre politisk kamp. Det er den dobbelte dagsorden for fuld udblæsning, som tidligere beskrevet i Indblik.net her og her, senere taget op af Henrik Dahl m.fl.
Det virker bedst til venstre
Nyttesløst er det at bebrejde politiske aktører at gøre noget, der virker på deres kernesegmenter. Man kan med større berettigelse spørge, om ikke journalisterne burde gennemskue det og stille nogle mere kritiske spørgsmål dertil.
Landets mest woke fagblad kunne f.eks. spørge Femina-redaktør Hindkjær, om ikke hun kunne bekræfte, at hun går ind for en konkret lovændring, der skal vedtages i Folketinget, hvor nogle formodningsvist stemmer imod, og hvordan pokker kan sådan noget foregå upolitisk?
Har man vitterligt svært ved at forstå, hvordan tidens dominerende politiske emner ikke har noget med politik at gøre, er det svært for mig at forklare. Men måske hjælper det – igen – at forestille sig det modsatte: En liberal politiker siger, at ”for os handler det om at betale mindre i skat, men vi synes ikke, det har noget med politik at gøre”.
Det ville ingen politiker nogensinde sige, for mediebilledet fungerer ikke på den måde. Han ville blive grinet ud for at sige sådan noget vrøvl. Men kan man læne sig op af en værdipolitisk korrekt holdning, går det nemmere.
Den upolitiske politik
Bemærk, hvordan Isabella Hindkjær konstaterer, at debatten er ”politiseret”, som om hun ikke selv deltog dertil. ”Det handler ikke om politik. Det handler om mennesker,” har Radikale Venstre og Morten Østergaard sagt, som om der var et modsætningsforhold mellem de to. Sidste del af sætningen er blevet et slagord for partiet i senere år.
Kort sagt er det lykkedes at skabe et billede af, at der findes en slags humanisme over politik. Som om, alle virkelig er enige – eller skal være enige om for at være blandt de gode. Og har man først Den Rigtige Holdning, slipper man for at for at diskutere konkrete løsninger med konkrete ulemper, fakta i sagen, eller hvem der betaler regningerne. Navnlig fordi journalisterne sjældent spørger.
Dette er politisk effektivt, fordi det er politik maskeret som noget andet og højerestående. I forsøget på at komme dertil, hvor ens holdning er almengyldig, foregiver man en situation, hvor den allerede er det. Det er ikke ord, der skaber virkelighed, men ord, der skal skabe tavshed.
Tilbage står, at selv de mest effektfulde politiske remedier er just det, politik, og må betragtes derefter. Af medier såvel som borgere. En politisk aktør, der kæmper for en sag, er ikke hævet mere over politik, end en dykker er hævet over vandet. Det er forløjet at lade som det modsatte.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4807″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6123″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7318″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?

Subscribe

* indicates required

.

Vi opbevare din data sikkert, og du kan til hver en tid melde nyhedsbrevet fra igen

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.